Installera en kamin och höj mysfaktorn

En vacker vedeldad kamin kan höja både mysfaktorn och värdet på en bostad. Vad krävs för att det ska gå att sätta in en kamin och vilken kamin värmer bäst? Här kommer några användbara tips.

Det är något visst med en öppen eld och det är många i Stockholm som drömmer om att ha en kamin. Men det finns många olika slags kaminer att välja mellan och funderar man på att sätta in en kamin, ska man först fundera på vilken funktion man vill att den ska fylla. Är man ute efter att höja mysfaktorn i ett rum eller vill man att den helst ska värma bostaden? Ska den värma upp, ska man satsa på en kamin med varmluftscirkulation som fördelar värmen i huset. Men man kan även välja en kamin som är klädd i täljsten eller kakel och som håller värmen längre.

Kamin utan skorsten

Är man bara ute efter en kamin som är vacker och som höjer stämningen finns det kaminer som inte ens behöver anslutas till en skorsten. Dessa är enkla att montera och eldas oftast med gasol eller el, vilket gör att man slipper både rök och aska och att ta dit sotaren. Det finns flera bra företag som både säljer och installerar kaminer i Stockholm. Vissa av dem är också specialiserade på tätning av rökgaskanaler och kan även provtrycka och säkerställa att både rökkanaler och skorsten fungerar som de ska. Då slipper man också anlita en sotare och ett och samma företag kan sköta hela installationen.