Bra alternativ för uppvärmning

Att energi och värme är en dryg kostnad kan inte komma som en överraskning för någon hemmansägare. Vilken form av uppvärmning du väljer gör skillnad. Kostnad och behov av skötsel varierar.

För den som har några år på nacken är bilden mycket klar. Marknaden vad gäller uppvärmning av våra bostäder har ändrats radikalt de senaste fyrtio åren. Vi har gått från ett oljeberoende och från vedeldning och direktel till helt andra former. Dessutom har utvecklingen lett till mångfald och många nya uppvärmningsformer. Priserna på el har nog aldrig föranlett jubel, nu eller förr.

Vi kan konstatera att vi lever i ett nordligt klimat här i Värmland som ger oss många anledningar att säga brrr. Vi kan inte påverka elpriserna. Vad vi kan göra är att välja en uppvärmning som är så förmånlig som det bara går. Vi kan välja att installera bergvärme i Karlstad.

Hur fungerar bergvärme?

Bergvärme utnyttjar grundvattnet som alltid finns djupt nere i jorden. Det krävs att man borrar långt och djupt, med andra ord. Rör och pump installeras. När allt är på plats är det otroligt självgående, pålitligt och stabilt. Det är inte mycket du behöver göra, mest bara belåtet konstatera att du sparat väldigt mycket pengar.

Om du jämför uppvärmning av en normalvilla med direktel och uppvärmning med bergvärme kan kostnaderna sjunka så mycket som 80%. Det kostar en del att installera men det går också snabbt att spara in den kostnaden. Att bergvärme dessutom sparar på miljön är lite mer än bara en bisak – det är viktigt.