Upprätta underhållsplan för en välskött fastighet

Att hålla ett hus i ordning kräver planering, både av åtgärder och ekonomi. Fasadmålning, fönsterbyte, dränering och takreparationer kan man ha i åtanke i god tid, i en underhållsplan.

Du vet kanske redan vilka de svaga punkterna är i ditt hyreshus eller bostadsrättskvarter. Sitter du med i styrelsen har ni säkert talat om den där asfalten som borde läggas, garagen som har trasiga brädor eller lekplatsen som är undermålig. Hur ska man kunna förutse allt eller veta vad det kostar framöver? Kontakta en expert på fastigheter och tekniska frågor, så får ni hjälp att göra en underhållsplan.

Bostäder i gott skick

Om husen är välskötta får hyresvärden automatiskt ett gott rykte, och folk vill gärna flytta dit. Man kan ta ut bra hyror och man höjer marknadsvärdet på hela fastigheten när den är i gott skick. För att komma dithän bör man först låta en expert göra en teknisk undersökning och sedan ge ett utlåtande. Man kollar bland annat ventilationssystem, tak och fasad, avloppsrör och elsystem. Ni kan se exempelvis vad som behöver göras direkt, vad som kan vänta en liten tid, och vad som inte är nödvändigt än på tio år.

En expert med stor vana av att upprätta underhållsplaner ger alltid handfasta råd och är till stor hjälp för både styrelser och fastighetsägare. Man kan planera ekonomin, budgetera rätt och ha en klar strategi när det gäller inköp av material och underhåll. Man vet i god tid vilka offerter man ska begära in och har bra koll.